Islam Gharib


Terima kasih Tuhan, moga-moga dapat menambahkan ilmu lagi, sebab menambahkan ilmu itu penting, dengan ilmu boleh memimpin diri kita, moga dengan panduan ilmu yang Tuhan beri kita akan jadi orang bertaqwa atau orang yang gharib/pelik di akhir zaman, sepertimana sebuah sabda Rasulullah SAW yg berbunyi : “Bismillah. ertinya Islam mula-mula datang keadaannya dagang dan akan jadi dagang semula, seperti mula-mula datangnya maka berbahagialah orang yang ganjil yang mereka telah membaiki apa yang telah dirosakkan manusia.”

Selawat dan salam keatas junjungan besar Rasulullah SAW, moga-moga dengan berkatnya kita menjadi orang yang gharib di akhir zaman ini. Siapa yang jadi orang gharib/pelik/ganjil di akhir zaman, dianggap oleh Rasul orang yang berbahagia.

Moga-moga kita faham betul akan hadis “Islam mula datang keadaannya dagang, dan akan kembali dagang dengan seperti mulanya datang. Maka berbahagialah orang yang dagang itu atau bertuahlah karena mereka telah membaiki apa yang telah dirosakkan manusia.

Didalam hadis ini ada 4 perkara :
1. Dagang
2. Kembali dagang
3. Bertuahlah orang yang dagang
4. Orang yang gharib dapat membaiki apa yang dirosakkan orang.

Arti Dagang Dan Kembali Dagang
Apa maksud dagang? Asing, pelik, terpinggir atau ganjil. Rasulullah kata dagang itu ialah pelik, asing, terpinggir atau ganjil. Dagang ini orang berdagang, orang musafir ke tempat orang. Cuba kita kaji orang musafir ke tempat orang bagaimana? Kita tak kenal orang, orang tak kenal kita, orang pandang kita tercengang-cengang, kita pandang orang pun tercengang-cengang, sebab orang tengok kita lain macam, sebab dia tak pernah tengok kita. Budaya tak sama, cara makan tak sama, kita pelik tengok mereka, mereka pun pelik tengok kita.

Kalau hendak dikiaskan awal-awal Islam, orang yang terima Islam peringkat awal, orang ramai tengok mereka pelik. Mengapa? Kerana perangai tak sama, cita-cita tak sama, budaya tak sama. Orang yang mula-mula masuk Islam, tiba-tiba takutkan Tuhan, cintakan Tuhan sedangkan orang ramai tak begitu. Mereka (orang ramai) takut susah, takut miskin, cintakan harta. Jadilah 2 puak yang berbeza. Orang ramai pelik tengok mereka : ini orang mana? Ada satu puak tiba-tiba cintakan akhirat, ajak orang cinta akhirat, jadi orang pelik. Orang ramai tak fikir mati, fikir dunia sahaja, fikir hidup sahaja. Orang Islam menjadi orang pelik. Mereka sebut Tuhan, orang ramai sebut hal-hal dunia.

Orang Islam peringkat awal bermati-matian perjuangkan Tuhan, orang ramai pelik mengapa buang duit untuk perjuangkan Tuhan, sedangkan orang ramai sampai berperang perjuangkan dunia. Sama-sama pelik. Orang lain berpecah belah, orang yang Islam ini ajak bersatu padu, orang lain fikirkan diri, orang yang gharib ini mau buat baik dengan orang, orang ramai tengok pelik, dianggap bodoh, orang tak boleh terima, akhirnya dipinggirkan.

Begitulah Rasulullah SAW menggambarkan orang Islam itu pelik, terpinggir, seperti gagak sama gagak bergaul tapi diantara gagak hitam, ada seekor yg merah. Kan pelik, gagak, gagaklah tapi mengapa merah tak seperti aku? Kan pelik, jenis sama, spesies sama tapi kenapa dia merah tak hitam? Sebab itu Rasulullah SAW kata gharib.
Berbahagialah Orang Yang Gharib
Rasulullah SAW berkata, orang yang dagang ini berbahagialah. Untung sangatlah, bertuah sangatlah. apa untungnya/apa bahagianya?Kerana mereka mampu baiki apa yang dirosakkan oleh manusia. Orang ajak dunia semata-mata, dia ajak ke akhirat, ajak cinta dan takut pada Tuhan. Orang ramai fikir kepentingan diri, yang umat Islam memikirkan bagaimana hendak buat baik pada orang.

Rasulullah SAW bersabda, sebaik-baik manusia ialah manusia yang dapat memberi manfaat kepada manusia lain. Jadi berbahagialah, bertuahlah orang yang pelik ini, orang yang dagang ini. Mengapa dianggap bertuah?Dia membetulkan apa yang salah. Yang rosak dibaiki, yang cacat dibetulkan, yang pecah belah disatukan. Dari tak kenal Tuhan kepada kenal Tuhan, tak perjuangkan akhirat kepada perjuangkan akhirat. Berbahagialah orang yang gharib. Bertuahlah mereka membaiki apa yang telah dirosakkan orang, baiki cara orang berfikir. Sebelum ini fikir dunia semata-mata, lalu dia ajak cinta Tuhan, cinta akhirat.

Rasulullah SAW kata dalam hadis tadi Islam akan dagang semula sepertimana mula-mula datang. Ramai orang terkejut. kata Rasulullah SAW di akhir zaman akan berlaku orang yang pelik ini, orang yang terpinggir ini, orang yang dagang ini, akan kembali sepertimana asal. Berbahagialah orang yang kembali dagang seperti awal Islam dulu. Karena mereka akan membaiki apa yang dirosakkan manusia.

Ada maksud tersirat, bahagia ada 2 makna, orang yang pelik, yang paling bahagia di akhirat dengan rahmat dan nikmat dengan keredhaan Tuhan, keampunan Tuhan. Tapi di akhir zaman kalau panjang umur, di dunia dapat bahagia. Mengapa?Yang rosak sudah jadi baik. Yang rosak sudah dibaiki oleh orang Islam. Umat Islam akan gemilang kali kedua. Setelah rosak dibaiki, setelah cacat di baiki, kalau panjang umur akan dapat saksikan perubahan itu. Kita akan saksikan yang cacat jadi baik, jadi ertinya di dunia lagi kalau panjang umur akan rasa bahagia, rasa terhibur karena Tuhan sudah jadi hiburan sementara waktu. Orang berpecah belah bersatu semula, tak kenal Tuhan boleh kenal, orang tak cinta Tuhan boleh cinta, huru hara jadi aman damai. Itulah yang dimaksudkan hiburan sementara waktu. Hiburan yang sebenar di akhirat nanti. Orang yang dapat baiki benda yang rosak, ini orang yang berjasa. Maka berbahagialah di akhirat.

Tapi yang panjang umur sempat tengok di dunia lagi, aman damai hidup penuh harmoni, tak ada gejala masyarakat. Tapi untuk jadi orang dagang bukan senang, sebuah kereta sudah rosak, rosak sangat, apakah senang untuk dibaiki semula? Tentu susah. Ia memerlukan orang yang benar-benar bertaqwa.

Contoh kita ambil yang kecil sedikit, yang kecil tentulah mudah. Kalau perkara kecil pun tak boleh jadi orang ganjil, Katalah fitrah manusia samada lelaki atau perempuan ialah nak kahwin. Itu fitrah. Fitrah itu yang disukai oleh hati. hati suka. kalau kita kendalikan sesuatu yang kita suka, tak mampu, kita tak boleh jadi orang gharib, maka bukan kitalah orangnya. Sebulan kahwin boleh tahan. Masuk 2 bulan sudah krisis, maka bukan kitalah orangnya. Walaupun kahwin itu fitrah, maka masa yang sama tak terlepas dari salah silap, timbul krisis, untuk selesaikan krisis tak pandai, maka kita tak boleh jadi orang pelik. Gertak, hilang pertimbangan, bukan cara itu untuk baiki krisis rumahtangga tapi bincang apa yang tak kena.

Kalau contoh yang besar sedikit, lagi gagallah. Katalah poligami, bukan senang untuk satukan 2,3,4 isteri. Kalau tak boleh disatukan tak boleh jadi orang ghariblah, jadi orang biasalah. Yang jadi pelik itu, ialah benda yang tak logik berlaku. Patut dia syukur Tuhan bantu dapat 2,3 isteri. Moga-moga kita pandai apply dalam sikap kita agar kita jadi orang pelik jadi orang bahagia di akhirat dan di dunia kalau panjang umur.

Sekian

Iklan